Actualitat de Celrà

 

TIRGI farà la recollida selectiva de residus
El ple de Celrà ha aprovat adjudicar la recollida selectiva de residus a l'empresa sense ànim de lucre Tècniques de Recuperació del Gironès (TIRGI). El govern municipal va introduir una clàusula en el plec de condicions per restringir l'adjudicació a centres especials de treball, criteri que TIRGI compleix. L'adjudicació forma part del procés d'implantació del servei de recollida selectiva d'escombraries porta a porta que es vol culminar a finals d'abril. TIRGI està ubicada a Celrà mateix, i gestiona la deixalleria del Consell Comarcal.

 

 

 

Fan dos vídeos de suport al govern de Celrà
L'alcalde i el tinent d'alcalde actuen en dos curts d'una productora local 

El realitzador de Celrà Quim Paredes ha volgut tenir un gest de suport a l'Ajuntament del seu poble, denunciat per l'advocacia de l'Estat per haver-se declarat “territori català lliure i sobirà”. Paredes i personal de la seva productora, 24 imatges x segon, han elaborat dos curtmetratges, El poble i L'escola. En els vídeos, hi prenen part una vintena de veïns, incloent-hi l'alcalde, Dani Cornellà (CUP), i el tinent d'alcalde, Gerard Fernández (iCelrà).
“Vam proposar a l'alcalde fer un acte testimonial en contra de la denúncia de l'Estat. La moció és simbòlica, és el reflex del que pensa el poble, que ja va votar a favor en la consulta per la independència. Ho vam fer amb ironia i sense ofendre ningú”, explica Quim Paredes, que ja va editar dos vídeos anteriors en defensa de la llibertat del país: La jove franctiradora i El soldat.
El rodatge es va repartir entre Celrà (el centre cívic i la fàbrica Pagans) i el museu de la Colònia Vidal, a Puig-reig (Berguedà). A Celrà, les escenes es van gravar durant dues hores, el dijous 10. El primer, El poble, és en blanc i negre: en la clandestinitat, hi ha la proclamació de la necessitat de fer camí cap a la llibertat del país. En el segon vídeo, L'escola, l'acció se situa l'any 1972 i un mestre –el saltenc Jaume Prat–, aplica disciplina escolar amb mà de ferro, però renega en català.
Manifest d'entitats
D'altra banda, entitats del poble han fet un manifest de suport al govern, que subscriuen Arran Llera del Ter, l'Assemblea de Joves de Celrà, la Coordinadora Obrera Sindical comarques nord-orientals, Cuiners/es solidaris/es, el Sepc Celrà i l'Acció Cultural de Celrà. “La denúncia que l'advocacia de l'Estat espanyol ha interposat contra l'Ajuntament de Celrà és una mostra més de la voluntat de castigar exemplarment tot allò que no casa amb la seva idea d'estat”, diuen. Divendres es va fer una visió dels vídeos, en l'acte de suport als municipis catalans.

 

 

Celrà desobeirà les decisions centralitzadores de l'Estat
L'alcalde, Dani Cornellà, considera que el PP i la fiscalia volen obstaculitzar el referèndum del 2014

Presenta, al jutjat, la moció que van aprovar al setembre i 4.500 signatures de suport 

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), va haver de visitar ahir al migdia el Palau de Justícia de Girona a causa de la denúncia que l'advocacia de l'Estat va fer en contra del seu Ajuntament per la moció sobiranista. Però Cornellà afirma que desobeirà les sentències de l'Estat centralitzadores i contràries a la independència del país. “No es poden judicialitzar les nostres conviccions polítiques i, evidentment, desobeirem les seves sentències i el que ens vulguin imposar”.
Dani Cornellà va dur al jutjat contenciós administratiu número 1 el text de la moció que el seu ajuntament va aprovar el 18 de setembre. Cornellà va aportar la documentació demanada i, a més, 4.500 mostres de suport.
L'advocada de l'Estat considera que Celrà, on la moció va ser aprovada amb 12 vots a favor de 13, es va excedir en les seves competències quan es va considerar “territori català lliure i sobirà”.
Després de la manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat i el procés obert al Parlament de Catalunya, l'alcalde de Celrà veu raons polítiques en l'ofensiva de l'Estat contra el seu municipi i d'altres que han optat per declarar-se lliures i sobirans. “Aquesta ofensiva ha començat per motius molt clars. Això abans no passava. Tots aquests consistoris estem adherits a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i hem aprovat aquesta declaració i d'altres en suport al dret a decidir i que el principat celebri un referèndum el 2014. Això ni l'Estat [el PP] ni la Fiscalia ni l'advocacia de l'Estat no ho volen permetre”.
Cornellà va acudir al jutjat acompanyat del tinent d'alcalde, Gerard Fernández (iCelrà), i la regidora de promoció econòmica, Susana Pascual, i de dos veïns del poble vestits amb faixa, espardenyes d'espart i barretina. Tots van viatjar amb un 600 pintat amb l'estelada.